Duminica Izgonirii lui Adam din Rai

În Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, astăzi, 2 Martie 2014, Sfânta Liturghie a fost oficiată la Mănăstirea Adămești de către Preacuviosul Părinte Stareț, Protos. Fanurie Beldiman, înconjurat de Preacuvioșii Părinți, Ierom. Ciprian Florea și Ierom. Victor Iancu.

În această Duminică, a patra din Perioada Triodului, se lasă sec pentru Sfântul şi Marele Post al Paştelui. În cuvântul de învăţătură, rostit în cadrul slujbei Părintele Stareț, a arătat legătura dintre Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, pericopa evanghelică de la Sfântul Evanghelist Matei (6, 14-21) şi începutul Postului Mare. Preacuvioșia Sa a vorbit despre iertare, post şi fapte bune, ca mijloace care ne dau posibilitatea de a ne împărtăşi cu vrednicie cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos spre a dobândi Împărăţia cerurilor.

La sfârşitul Sfintei Liturghii, Preacuviosul Părinte Protos. Fanurie Beldiman, Starețul Mănăstirii, a citit ”Rugăciunea pe care o citeşte arhiereul sau preotul, pentru iertarea tuturor păcatelor celor de voie şi a celor fără de voie şi pentru tot jurământul şi blestemul” și ”Rugăciunea ce se citește, după Sfânta Liturghie, la începutul Postului Mare și la începutul fiecărui post” din Molitfelnic.

Seara, Preacuviosul Părinte Ierom. Ciprian Florea, a oficiat Vecernia din Duminica Izgonirii lui Adam din Rai sau „Vecernia Iertării”. Este o slujbă specială, care deschide, din punct de vedere liturgic, perioada Postului Mare. Denumirea de Vecernia Iertării vine de la ritualul care are loc în timpul slujbei, în cadrul căruia slujitorii se îmbrăţişează cerându-şi iertare în mijlocul bisericii, pentru a intra cu inimile curate în Sfântul și Marele Post.

În Biserica Ortodoxă luni, 3 martie 2014, începe Postul Mare care precede sărbătoarea Învierii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos pe care, anul acesta, o vom sărbători duminică, 20 aprilie. Astfel, perioada de postire din postul Sfintelor Paști anul acesta este de luni, 3 martie, până sâmbătă, 19 aprilie, inclusiv.