Duminica Sfintei Cruci

Biserica Ortodoxă se află astăzi, 23 Martie 2014, în Duminica a III-a a Postului Mare, numită Duminica Sfintei Cruci. Această sărbătoare a fost instituită la Constantinopol în secolul al VIII-lea, având dată variabilă. Caracteristica slujbei este reprezentată de ritualul scoaterii solemne şi cinstirii Sfintei Cruci. Acest ritual are loc la finalul Utreniei care se oficiază sâmbătă seara sau duminică dimineaţa. El înlocuieşte şi aminteşte ceremonia liturgică a expunerii sau înălţării solemne şi a cinstirii generale a Sfintei Cruci care avea loc odinioară la Ierusalim, apoi la Constantinopol, în Vinerea Patimilor.

La Mănăstirea Adămești, cu binecuvântarea Preacuviosului Părinte Stareț, Protos. Fanurie Beldiman, Sfânta Liturghie a fost oficiată întru cadru solemn de Preacuvioșii Părinți, Protos. Nichifor Mihai și Ierom. Ciprian Florea, în prezența a numeroși credincioși.

În cuvântul rostit la finalul slujbei, Părintele Nichifor, a vorbit celor prezenţi despre importanţa Sfintei Cruci în viaţa credincioşilor făcând referire și la pericopa evanghelică rânduită de Biserică a se citi astăzi.