Praznicul Bunei Vestiri la Manastirea Adamesti

Creștinii ortodocși prăznuiesc astăzi, 25 Martie 2014, Sărbătoarea Bunei Vestiri, denumită în popor Blagoveştenie (după termenul slavon), și a fost rânduită pentru amintirea zilei în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare că va naşte pe Fiul lui Dumnezeu.

La Mănăstirea Adămești, Sfânta Liturghie a Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur unită cu Vecernia a fost oficiată de către Preacuviosul Părinte Stareț, Protos. Fanurie Beldiman dimpreună cu Preacuvioșii Părinți, Protos. Nichifor Mihai și Ierom. Ciprian Florea.

Buna Vestire este cea dintâi sărbătoare închinată Maicii Domnului, confirmată în documente, iar prima mărturie o reprezintă biserica zidită în Nazaret (în secolul IV), pe locul unde avusese loc întâmplarea menţionată în Sfânta Scriptură. Data acestei sărbători a variat la început, astfel, în anumite locuri, era sărbătorită în ajunul Bobotezei (pe 5 ianuarie), iar în alte locuri pe 18 decembrie. În Răsărit, data de 25 martie a fost acceptată, cel mai probabil, după stabilirea datei de 25 decembrie ca serbare a Naşterii Domnului (aproximativ secolul al V-lea). La Roma, sărbătoarea a fost introdusă de papa Leon al II-lea, iar în secolul al IX-lea, data de 25 martie s-a generalizat în toată lumea catolică. Numai la armeni Buna Vestire se prăznuieşte pe 7 aprilie, în raport cu Crăciunul pe care ei îl celebrează la 6 ianuarie.