Duminica Sfantului Apostol Toma

Creștinii ortodocși s-au aflat, astăzi, 27 Aprilie 2014, în Duminica a II-a după Paști, numită și Duminica Sfântului Apostol Toma. La Mănăstirea Adămești, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preacuviosul Părinte Protos. Fanurie Beldiman, Starețul acestui Așezământ monahal alături de care s-au aflat și Preacuvioșii Părinți, Protos. Nichifor Mihai și Ierom. Ciprian Florea.

În cuvântul de învățătură rostit la finalul slujbei, Starețul Mănăstirii, Protos. Fanurie Beldiman, a arătat care sunt învățăturile pe care ni le descoperă Evanghelia de astăzi: ”Istorisirea aceasta evanghelică ne mângâie și ne învață. Ne mângâie întrucât Milostivul Domn primește și credința celor ce se trezesc și încep să creadă târziu, căci harul lui Dumnezeu poate fi dobândit și la vârsta bărbăției si la bătrânețe la fel ca la tinerețe, deși cu tre­cerea anilor lucrul acesta devine ceas de ceas tot mai greu; iar de învățat ne învață cum trebuie să credem. Să credem în El așa încât, precum S-a arătat înaintea ucenicilor în ca­să când ușile erau încuiate, să Se arate și în ini­mile noastre, care sunt încă ferecate înaintea Lui – mai ferecate, poate, decât orice casa. Să ne dăruim toate puterile Domnu­lui, să strigăm către El din adâncul sufletului: Credem, Doamne, ajută necredinței noastre și să nu încetăm a ne ruga până când Dom­nul nu va adăuga darul Său – credința Sa – la credința noastră.”

După Sfânta Liturghie, ca în toate bisericile și mănăstirile din Patriarhia Română a avut loc colecta pentru ajutorarea creștinilor din Siria şi alte zone din Orientul Mijlociu, mulţi dintre ei victime ale prigoanei şi violenţei.