Duminica a IV-a dupa Rusalii

Creștinii ortodocși se află astăzi, 6 Iulie 2014, în Duminica a IV-a după Rusalii. Potrivit rânduielii Bisericii noastre, la Sfânta Liturghie s-a citit Pericopa Evanghelică de la Sfântul Apostol și Evanghelist Matei VIII, 5 - 13, fragment care prezintă Vindecarea slugii sutașului.

La Mănăstirea Adămești, Sfânta Liturghie a fost săvârşită într-o atmosferă duhovnicească, în Biserica Mănăstirii de Preacuviosul Părinte Stareț, Protos. Fanurie Beldiman, dimpreună cu Preacuvioșii Părinți, Protos. Nichifor Mihai și Ierom. Ciprian Florea.

În cuvântul de învățătură rostit astăzi, Preacuviosul Părinte Protos. Fanurie Beldiman, Starețul Mănăstirii, a arătat că: ”Nu multor oameni le-a adresat Hristos cuvinte frumoase ca cele din evanghelia de astăzi. Pe puţini i-a lăudat pentru credinţa lor, însă, sutaşul acesta ne impresionează cu atât mai mult, cu cât el nici nu făcea parte din rândurile poporului ales; nu era dintre iudeii care cunoşteau Legea. Era păgân, roman, şi, de aici şi impresia puternică pe care a produs-o tuturor. Ne-a impresionat sutaşul de astăzi, în primul rând, cu rugăciunea pentru sluga sa. Câţi dintre noi putem pretinde că ne rugăm cu aceeaşi vrednicie, nu pentru aproapele, ci pentru cei din familia noastră măcar? Sutaşul de astăzi s-a rugat nu pentru unul dintre aceştia, ci pentru slujitorul lui. Ce suflet mare la acest păgân care îşi trata supușii ca pe o persoană vrednică de a se ruga pentru ea, sutaşul de astăzi ne-a dat un exemplu teribil şi de rugăciune, şi de credinţă, şi de smerenie. Să ne ajute Bunul Dumnezeu să ne agonisim şi noi aceste virtuţi, dar să ne deprindem şi a iubi ”casa” Domnului, adică Biserica Sa, în care ne botezăm, ne cununăm şi în care trebuie să păstrăm legătura permanentă cu El prin spovedanie, prin Sfânta Împărtăşanie şi prin celelalte Taine sfinte ale Bisericii.”

Duminica viitoare, Biserica Ortodoxă se va afla în Duminica a V-a după Rusalii când se face pomenirea Sfinților Părinți de la Sinodul al IV-lea Ecumenic și de două pilde: Vindecarea celor doi demonizați din ținutul Gadarei și Rugăciunea lui Iisus.