Prea Cuviosul Parinte Staret, Protos. Fanurie Beldiman, isi sarbatoreste astazi ocrotitorul


Astăzi, 27 August, Mănăstirea noastră se află în plină sărbătoare, Preacuviosul Părinte Stareț, Protos. Fanurie Beldiman, prăznuindu-și ocrotitorul: Sfântul Mare Mucenic Fanurie.

Despre acest stâlp al Ortodoxiei, Tradiția ne relateză că nevoit în insula Rhodos din Grecia, de unde se crede că era de loc. Prin secolul al XIV-lea, între zidurile unei fortărețe din Rhodos, lucrătorii au descoperit o frumoasă biserică în ruină, sub dalele căreia au găsit numeroase icoane.
Una dintre aceste icoane era bine păstrată și reprezenta un tânar militar care ținea în mâna sa dreaptă o cruce. În jurul icoanei erau reprezentate 12 scene din martiriul său. Episcopul locului, Nil (1355-1369), a descifrat inscripția de pe icoană: “Sfântul Fanurie".
Sfântul Mucenic Fanurie este mult cinstit și iubit în insula Rhodos, acolo unde și-a dat și viata pentru Hristos. Însă nu se știe când anume a trăit, nici cum i-a fost sfârșitul. Acest nume nu se găsește însa în martirologii și sinaxare.
Sfântul Fanurie a săvârșit numeroase minuni, cu precădere pentru descoperirea obiectelor și animalelor dispărute. După o tradiție populară, răspândită în insula Creta și în alte țari ortodoxe, mama Sfântului era o mare păcătoasă și cu toate eforturile lui Fanurie, n-a putut s-o întoarcă la pocăință. Însa el n-a încetat să se roage cu stăruință pentru mântuirea mamei sale.
Înainte de primirea sfârșitului mucenicesc, Sfântul Fanurie, a grăit acestea: "Din cauza acestor suferințe, Doamne, vino în ajutorul tuturor care se vor ruga pentru mântuirea mamei lui Fanurie." Astfel, când credincioșii pierd unele obiecte, ei au obiceiul de a face plăcinte pe care ei le împart ca milostenie pentru iertarea mamei Sfântului Fanurie. În rândul credincioșilor se vorbește și de alte minuni săvârșite de Sfântul Fanurie, pentru care se bucură de o deosebită evlavie atât în Grecia cât și în celelalte țări ortodoxe.