Taierea cinstitului cap al Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul

Iubiţi fraţi întru Hristos, astăzi, 29 August 2014, Biserica noastră Ortodoxă, ca de altfel toată suflarea creştinească, se află într-o zi cu totul specială din punct de vedere duhovnicesc şi anume: Tăierea cinstitului cap al Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul.

Sfântul Ioan Botezătorul este cunoscut în mod special pentru sfinţenia vieţii lui, pentru severitatea ascezei şi râvna înflăcărată după dreptate şi după cele cereşti. A fost denumit de imnologii Bisericii 'înger în trup' sau 'înger omenesc', iar în calendarul ortodox îi sunt închinate nu mai puţin de trei sărbători, fiind cea mai cinstită personalitate a Vechiului Testament. La sfârşitul anului bisericesc, pe 29 august, Biserica Ortodoxă prăznuieşte 'Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul', zi de post.

TĂIEREA CAPULUI SFÂNTULUI IOAN BOTEZATORUL este numită, în popor și Crucea Mică. Se spune că, în trecut, oamenii care făceau păcate grele, furau, ucideau, tâlhăreau, ca să fie iertaţi, ţineau un post foarte aspru, netrecut în calendarul ortodox, numit de la Cruce pan’ la Cruce, adică de pe 29 august până pe 14 septembrie, când se sărbătoreşte Înălţarea Sfintei Cruci.

Tradiția, ne relatează că, în ziua de 29 august, creştinii trebuie să ţină post negru sau aspru în care sunt permişi doar struguri şi apă. Nu se bea vin roşu, deoarece în credinţa populară acesta reprezintă sângele Botezătorului.
Se mai spune de altfel, că din această zi începe şi frigul toamnei, aşa cum fiecare om este cuprins de friguri, de fapt, frisoane, când află felul în care a fost să moară Sfântul Ioan Botezătorul.
Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul este ultima mare sărbătoare din anul bisericesc care se încheie pe data de 31 august, pe 1 septembrie începând un nou an bisericesc.

Cu acest binecuvântat prilej, cu binecuvântarea Preacuviosului Părinte Stareț, Protos. Fanurie Beldiman, la Sfânta Mănăstire Adămești a fost săvârșită slujba Sfintei Liturghii, de către Părinții slujitori, Protos. Nichifor Mihai și Ierom. Macarie Gherghe.
În cuvântul său de învățătură, rostit cu această ocazie, Preacuviosul Părinte, Ierom. Gherghe Macarie, a subliniat criza morală de atunci și anume, că Irod ținea de femeie pe înăși sora fralui său, Filip, comparându-o cu criza morală a vremurilor noastre, când ne confruntăm în societate cu astfel de cazuri.
Printre alte cuvinte ale Preacuvioșiei Sale, Părintele Macarie, remarcă faptul că Ioan Botezătorul este prototipul călugărului desăvârşit, viețuind în post și în rugăciune îndelungată, motiv pentru care Sfânta noastră Biserică a rânduit a se ține post aspru în această zi, în amintirea modului de viață dus, prin nevoințe de către acesta, hrana fiindu-i doar acrile şi mierea sălbatică.

Fie ca această sfântă zi să ne apropie cât mai mult de Dumnezeu, şi să cerem de la Dânsul, cu stăruinţă în rugăciune, să devenim oamenii care Îşi doreşte să fim.