Despre Praznicul Inaltarii Sfintei Cruci


În ziua de 14 septembrie, calendarele ortodoxe marchează sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci. Crucea pe care Mântuitorul nostru Hristos a fost răstignit este pentru noi, creștinii, obiectul unei cinstiri deosebite. Cultul Sfintei Cruci s-a dezvoltat mai ales după descoperirea ei la Ierusalim, în anul 326, de către Sfânta Elena, mama Împăratului Constantin cel Mare.
Înălţarea Sfintei Cruci este cea mai veche și mai importantă dintre sărbătorile ortodoxe închinate cinstirii Sfintei Cruci. În aceasta zi sărbatorim de fapt amintirea a doua evenimente deosebite din istoria lemnului Sfintei Cruci: Aflarea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul şi înălţarea ei solemnă în faţa poporului de către Episcopul Macarie al Ierusalimului, în ziua de 14 septembrie din anul 335; Aducerea sau întoarcerea Sfintei Cruci de la perşii păgâni, la anul 629, pe timpul Împăratului bizantin Heraclius, care a depus-o cu mare cinste în biserica Sfântului Mormânt (a Sfintei Cruci) din Ierusalim.

Tropar la Praznicul Înălţării Sfintei Cruci
Mântuieşte, Doamne, poporul Tău şi binecuvintează moştenirea Ta; biruinţă binecredincioşilor creştini asupra celui protivnic dăruieşte şi cu Crucea Ta păzeşte pe poporul Tău.
Condac la Praznicul Înălţării Sfintei Cruci
Cel Ce Te-ai înălţat pe Cruce de bunăvoie, poporului Tău celui nou numit cu numele Tău, îndurările Tale dăruieşte-i, Hristoase Dumnezeule. Veseleşte cu puterea Ta pe dreptcredincioşii creştini, dăruindu-le biruinţă asupra celui protivnic; având ajutorul Tău, armă de pace nebiruită biruinţă.

Sursa: http://www.crestinortodox.ro/