Duminica a 19-a dupa Rusalii

Duminica a 19-a după Rusalii (Predica de pe munte - Iubirea vrăjmașilor) (Ev. Luca 6, 31-36)

(Lc. 6, 32) Şi dacă iubiţi pe cei ce vă iubesc, ce răsplată puteţi avea? Căci şi păcătoşii iubesc pe cei ce îi iubesc pe ei

"Ni se interzice atât să iubim acea lume și, dacă înțelegem bine, ni se poruncește și să o iubim. Bineînțeles, ni se interzice atunci când ni se spune: Nu iubiți lumea (1 Ioan 2,15). Dar ni se poruncește să o facem atunci când ni se spune: Iubiți pe vrăjmașii voștri. Ei sunt lumea, care ne urăște. Astfel, ni se interzice să iubim în ea ce și ea iubește, și ni se poruncește să iubim în ea ceea ce lumea urăște și anume lucrarea lui Dumnezeu și alinările bunătății Sale. Ni se interzice să iubim slăbiciunile sale și ni se poruncește să iubim natura sa. Lumea își iubește slăbiciunile și își urăște natura. Astfel, iubiți-o și urâți-o pe drept, deși ea se iubește și se urăște singură."

Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Prea Cuviosul Părinte Stareț, Protos. Fanurie Beldiman, înconjurat de un sobor de preoți alcătuit din Prea Cuvioșii Părinți, Ierom. Victor Iancu, Starețul Mânăstirii Sfântul Trifon Cernetu, Protos. Mihai Nichifor, precum și Ierom. Macarie Gherghe.