Duminica a 21-a dupa Rusalii

Duminica a 21-a după Rusalii: Pilda Semănătorului (Luca 8, 5-15)

"De ce fură diavolul sămânţa din inimile oamenilor? O spune Domnul: „Ca nu cumva, crezând, să se mântuiască”. Se înțelege preabine de aici că, credinţa în Cuvântul lui Dumnezeu e temeiul şi rădăcina mântuirii noastre. Cine nu păstrează cuvântul lui Dumnezeu — şi nimic altceva decât cuvântul lui Dumnezeu — în inima sa, nu poate să se mântuiască."

Pilda Semanatorului din Evanghelia Duminicii a XXI-a dupa Rusalii cheama pe toti oamenii sa faca roditor cuvantul lui Dumnezeu.

Pilda Semanatorului este însasi pilda pe care Mântuitorul o explica. Pentru ca ucenicii, dupa ce le-a spus pilda, L-au întrebat: „Dar, Doamne, cine este acesta?“ Mântuitorul le-a spus aceasta pilda: „Iesit-a semanatorul sa semene samânta sa“. Deci un semanator a luat samânta aceasta si încerca s-o împrastie pe pamânt. Numai ca samânta a cazut în patru locuri diferite. Una a cazut lânga drum. A fost calcata, au venit pasarile cerului si au mâncat-o. Alta a cazut într-un loc nisipos. A avut foarte putina umiditate, a rasarit, dar, neavând cum sa-si prinda radacinile, s-a uscat. Alta a cazut într un loc cu spini. Pamântul era bun, dar spinii, maracinii erau asa de mari, încât au înabusit-o si n-a ajuns sa dea roade. Apoi a patra a cazut în pamânt bun si a dat rod însutit.

Prezentarea pildei se încheie printr-o sentinta, printr-un cuvânt extraordinar, pe care-l putem generaliza, pe care-l putem întelege si noi. Ce înseamna: Cine are urechi de auzit sa auda? Altfel spus, Cuvântul lui Dumnezeu trebuie sa vina în urechile noastre. Daca vrem, îl întelegem si facem roade. Daca nu, înseamna ca urechile noastre nu sunt pentru auzit sau pentru a ne descurca în lumea aceasta.

Sămânța este Cuvântul lui Dumnezeu. Dar, de la începutul începutului era "Întru inceput era Cuvantul (Logosul) si Cuvantul (Logosul) era la Dumnezeu si Cuvantul (Logosul) Dumnezeu era..." (Ioan 1,1) si prin cuvant s-au facut toate. Am pus in paranteza Cuvantul-Logosul pentru ca aici avem o taina mare atat in ceea ce priveste Sfanta Treime, cat si darul cu care am fost inzestrati ca oameni creati de Dumnezeu...

Cu acest prilej, la Manastirea Adamesti, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată, cu binecuvantarea Prea Cuviosului Parinte Staret, Protos. Fanurie, de către Prea Cuvioșii Părinți, Protos. Mihai Nichifor și Ierom. Macarie Gherghe.

Sursa: www.doxologia.ro ; www.crestinortodox.ro