Sfanta Cuvioasa Parascheva


„Întru tine, Maică, cu osârdie s-a mântuit cel după chip, că luând Crucea, ai urmat lui Hristos şi lucrând ai învăţat să nu se uite la trup, căci este trecător, ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Cuvioasă Maică Parascheva, duhul tău.” (Troparul Cuvioasei Parascheva)

Sfânta Biserică înalţă astăzi imne de laudă şi cântări duhovniceşti în cinstea Cuvioasei Parascheva. Ea este cinstită în Moldova, întrucât mai bine de 350 de ani moaştele ei se găsesc la Iaşi. La 14 octombrie, în fiecare an, creştinii de pretutindeni caută binecuvântare şi însănătoşire trupească şi sufletească la racla făcătoare de minuni a Preacuvioasei Maicii noastre Parascheva, aducând cu bucurie şi evlavie creştinească prinosul lor de mulţumire şi recunoştinţă pentru binefacerile şi mângâierile primite de la dânsa. Este cunoscută în popor şi sub numele de „Sfânta Vineri” sau „Vinerea Mare”. Viaţa de după moarte a Sfintei arată că sfinţenia ridică pe omul purtător de Hristos, făcându-l lumină de iubire între toţi cei care mărturisesc aceeaşi credinţă. Prima învăţătură în limba română despre viaţa sfintei o găsim în „Cartea românească de învăţătură”, a mitropolitului Varlaam al Moldovei, de la Iaşi - 1643.

Sfânta Parascheva a fost prăznuită și la Sfânta Mănăstire Adămești, slujba Sfintei Liturghii fiind oficiată de către un sobor de preoți în frunte cu Prea Cuviosul Părinte Stareț, Protos. Fanurie Beldiman, alături de Prea Cuvioșii Părinți, Protos. Mihai Nichifor, precum și Ierom. Macarie Gherghe.