A doua zi de Craciun la Manastirea Adamesti

Biserica Ortodoxă se află astăzi, 26 Decembrie 2014, în a doua zi de Crăciun. În această zi se sărbătoreşte Soborul Maicii Domnului, dar este cinstit şi Sfântul Cuvios Nicodim cel Sfinţit de la Tismana.

La Mănăstirea Adămeşti, Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de către Preacuviosul Părinte Stareţ, Protos. Fanurie Beldiman, înconjurat de un sobor de preoţi.

În cuvântul de învăţătură rostit la finalul slujbei, Părintele Stareţ a vorbit despre sărbătoarea Soborului Maicii Domnului, dar a elogiat şi personalitatea deosebită a Sfântului Nicodim cel Sfinţit de la Tismana.

„Soborul Maicii Domnului este o cinstire deosebită pe care Biserica o aduce Maicii Domnului pentru că din ea S-a născut ca Om Fiul lui Dumnezeu cel Veşnic, Mântuitorul lumii. Prin acordul ei liber s-a realizat zămislirea Fiului lui Dumnezeu ca Om din trupul Fecioarei, prin lucrarea Duhului Sfânt. Prin acordul ei liber pentru lucrarea cu Duhul Sfânt împreună, ea a dat trup Fiului Veşnic al lui Dumnezeu celui nevăzut, celui necuprins, celui inaccesibil sau neapropiat şi L-a făcut cuprins, văzut şi aproape de oameni. Aceasta este marea taină a Naşterii Pruncului Iisus din Fecioara Maria după ce S-a zămislit din ea prin lucrarea Duhului Sfânt. Deci, Maica Domnului este cinstită în primul rând pentru că este Născătoare de Dumnezeu. Ea a născut pe Fiul lui Dumnezeu cel Veşnic şi poartă acest nume mare şi sfânt de Născătoare de Dumnezeu şi pentru că nu a pierdut fecioria prin naştere se numeşte şi pururi Fecioară Maria”, a spus Preacuvioşia Sa.

În cuvântul său, părintele Stareţ a vorbit şi despre viaţa şi activitatea Sfântului Nicodim: "La anul 1369 a venit în Ţara Românească trecând Dunărea şi aici cu binecuvântarea Sfântului Iachint, Mitropolitul Ţării Româneşti a început să organizeze viaţa monahală după principiile din Sfântul Munte Athos şi aşa a înfiinţat Mănăstirile Motru şi Vodiţa. Prin descoperire dumnezeiască, în anul 1378, a înfiinţat mănăstirea Tismana, iar acolo la Tismana a adunat o mulţime de ucenici şi pe toţi îi învăţa viaţa duhovnicească profundă cu ascultare, muncă şi multă rugăciune. Sfântul Nicodim de la Tismana este cinstit ca un organizator sau reorganizator al vieţii monahale la români. Nu trebuie uitat că înainte de el erau alte mănăstiri în toată Ţara Românească şi în Banat, ca de pildă Mănăstirea Hodoş - Bodrog care de la 1177 până astăzi a avut o activitate neîntreruptă, deci cu mult înainte de reorganizarea monahismului de Sfântul Cuvios Nicodim de la Tismana. Totuşi el rămâne ca un înnoitor sau reorganizator al monahismului românesc de obşte şi ca ocrotitor al Olteniei”.